საქართველო მეღვინეობის გამორჩეული ქვეყანაა, რომელიც ცნობილია როგორც ვაზის კულტურის უძველესი კერა, რასაც ადასტურებს აქ აღმოჩენილი ისტორიული მასალები და ცნობები. ღვინის დაყენების 8000 წლიანი ისტორიით, საქართველოს მსოფლიოში უძველესი უწყვეტი მევენახეობის მემკვიდრეობა აქვს.
საქართველო ერთადერთი ქვეყანაა მსოფლიოში, სადაც დღემდე ინარჩუნებენ ქვევრში ღვინის დაყენების ტექნოლოგიას. ეს უძველესი, ორგანული მეთოდი ქმნის მდიდარი არომატისა და ხასიათის მქონე გამორჩეულ ღვინოებს. 2013 წელს იუნესკომ ეს მეთოდი კაცობრიობის არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის ნაწილად აღიარა.
ქვეყანა გამორჩეულია ნიადაგის და კლიმატის მრავალფეროვნებით, რაც ამ პატარა ტერიტორიაზე ვაზის უამრავი სახეობის მოყვანის საშუალებას იძლევა. საქართველო ამჟამად 500-ზე მეტი ადგილობრივი ვაზის ჯიშის სამშობლოა, რაც მას მსოფლიოში ერთ-ერთ ყველაზე ბიომრავალფეროვან ღვინის რეგიონად აქცევს.